Inaugurácia známky Martina Martinčeka

28.11.2013 Liptovský Mikuláš

27.11.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Slovenská pošta vydá do obehu dve nové poštové známky s umeleckými motívmi. Jedna z nich, v nominálnej hodnote 1,20 eur, predstaví fotografické dielo Martina Martinčeka.
Rodák z Liptovského Petra (1913–2004) Martin Martinček tento rok oslávil nedožité sté narodeniny. Vrcholom celoročných spomienkových podujatí v srdci Liptova aj rodnej obci bude inaugurácia známky s motívom, ktorému zasvätil takmer celý svoj umelecký život – človeku z Liptova. Motív starenky s názvom Po dojení uzrie svetlo sveta v podobe poštovej známky v piatok 29. novembra o 14:00 h v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši.
Známka bola vytlačená technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom. Súčasne s poštovou známkou vyjde obálka prvého dňa (FDC) s pečiatkou FDC a domicilom mesta Liptovský Mikuláš. Motívom FDC je ďalšia z Martinčekových fotografií z cyklu Nezbadaný svet – Koketa. Na FDC pečiatke sú letorasty stromu, motív je inšpirovaný Martinčekovou tvorbou.
Motívom druhej poštovej známky bude obraz grófa Jána Jozefa Hadika de Futog ako maľuje portrét dánskeho maliara, predstaviteľa európskeho osvietenstva a klasicizmu Jána Stundera.
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región